Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies

Ustawienia

Biała ryba z sosem pomarańczowym i warzywami

  • 11.02.2006.
  • Trudne
  • 4
  • 50 min

Jeśli Wam się czasami zdaje, że pewne danie nie jest warte poświęconego czasu i składników, w tym przypadku na pewno tak nie będzie. Smak białej ryby z sosem pomarańczowym i warzywami wart je każdej minuty poświęconego czasu i każdego ze składników.

Składniki

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 filety białej ryby
  • 1 łyżka Vegety
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Dodatek warzywny:
  • 2 marchewki
  • 2 dymki
  • 2 cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka Vegety
  • Sos pomarańczowy:
  • 60 g masła
  • 1 dymka, biała część drobno pokrojona
  • 125 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Z folii aluminiowej wykroić 4 większe prostokąty i posmarować je połową ilości oliwy. Na każdym z nich położyć filet, posypać Vegetą, skropić sokiem z cytryny i posmarować resztą oliwy. Folię aluminiową zawinąć i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C 10-15 minut.
  2. 2.
    Dodatek: Warzywa oczyścić i pokroić w cienkie wstążki.
  3. 3.
    Na większej patelni rozgrzać olej i warzywa krótko obsmażyć. Dodać Vegetę i obsmażyć jeszcze 2 minuty.
  4. 4.
    Sos: na 20 g masła obsmażyć drobno posiekaną białą część dymki. Dodać sok z pomarańczy, startą skórkę pomarańczową i Vegetę. Gotować 3-4 minut ciągle mieszając, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną odrobiną wody. Zestawić z ognia i wmieszać pozostałe masło.

Sposób podania

Pieczone filety rybne wyjąć z folii, włożyć na ciepłym talerzu i podawać z warzywami oraz sosem pomarańczowym.

Porada

Pokrojone warzywa można ułożyć pod rybą i wszystko razem piec zawinięte w folii w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 20 minut.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 422 / 1.764 - -
Tłuszcz g 35,60 - -
Węglowodany g 10,46 - -
Błonnik g 2,00 - -
Białko g 16,14 - -
Sól g 0,46 0 0
Witamina A μg 12.207,70 305 244
Witamina D μg 40,00 20 20
Witamina E mg 9,28 42 42
Witamina C mg 72,43 97 80
Potas (K) mg 551,77 15 15
Wapń (Ca) mg 91,87 9 9
Fosfor (P) mg 193,04 24 24

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)