Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Befsztyk w ziołach

  • 20.12.2004.
  • Średnio trudne
  • 4 – 6
  • 60 min

Befsztyk, najbardziej wartościowa część wołowiny, wymaga specjalnego traktowania: odpowiednio dobranych przypraw i ziół oraz właściwego sposobu przygotowania. Wypróbujcie ten przepis, a danie na pewno okaże się sukcesem!

Składniki 4 – 6 

  • 1 befsztyk (800 g – 1 kg)
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 50 g musztardy dijon
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Mieszanka ziołowa:
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 ząbek przeciśniętego czosnku

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Befsztyk oczyścić z żyłek, natrzeć Vegetą i posmarować musztardą.
  2. 2.
    Na gorącym oleju obsmażyć z każdej strony po 3 minuty.
  3. 3.
    Podsmażony befsztyk umieścić na blasze do pieczenia, posypać mieszanką ziołową i czosnkiem i piec w piekarniku w temperaturze 170°C przez 20-30 minut.

Sposób podania

Befsztyk podawać z dodatkiem warzyw z masłem.

Porada

Oczyszczony befsztyk w oleju można przechowywać w lodówce przez klika dni.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 269 / 1.124 - -
Tłuszcz g 12,99 - -
Węglowodany g 0,78 - -
Błonnik g 0,30 - -
Białko g 35,56 - -
Sól g 1,29 0 0
Witamina A μg 70,00 2 1
Witamina D μg 20,00 10 10
Witamina C mg 2,89 4 3
Witamina B3 mg 14,83 106 74
Potas (K) mg 629,59 17 17
Fosfor (P) mg 389,46 49 49
Magnez mg 44,39 15 11

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)