Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Befsztyk w zielonym pieprzu

  • 20.04.2006.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 30 min

To słynne międzynarodowe danie przygotowuje się bardzo szybko: A la minute - jak się to za zazwyczaj mówi w restauracjach.

Składniki

  • 4 befsztyki (po 160 g na osobę)
  • olej do pieczenia
  • sól i pieprz
  • Składniki na sos:
  • 150-200 ml śmietany do sosów
  • 4 łyżki cherry (albo podobnego alkoholu)
  • 50 g zielonego pieprzu
  • 20 g masła
  • skrobia kukurydziana
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 kostka rosołowa z wołowiny

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Befsztyki umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. 2.
    Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć steki krótko z każdej strony, a następnie zmniejszyć ogień i z każdej strony smażyć po 2-3 minuty. Doprawić mięso solą i pieprzem, potem je wyjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
  3. 3.
    Do oleju po pieczeniu mięsa dodać śmietanę, kostkę wołową, masło, cherry, Vegetę i, wcześniej wymieszaną z wodą, skrobię. Wszystko razem krótko podgotować i dodać zielony pieprz na koniec.

Sposób podania

Na ciepłym talerzu ułożyć upieczone steki, polać przygotowanym sosem i podać razem z purée z ziemniaków albo z pieczonymi w całości ziemniakami. Można dodać także moreli albo brzoskwiń z puszki.

Porada

Zamiast befsztyka, do dania, można użyć innego mięsa.

Mała tajemnica

Aby befsztyk był półtwardy, należy go piec po 2 minuty z każdej strony.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 595 / 2.487 - -
Tłuszcz g 44,43 - -
Węglowodany g 5,67 - -
Błonnik g 0,48 - -
Białko g 38,13 - -
Sól g 0,87 0 0
Witamina A μg 632,03 16 13
Witamina D μg 41,47 21 21
Witamina E mg 1,06 5 5
Witamina B3 mg 13,12 94 66
Potas (K) mg 736,26 20 20
Wapń (Ca) mg 65,57 7 7
Fosfor (P) mg 410,27 51 51

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)