Befsztyk w sosie śmietankowym

  • 15.06.2006.
  • Średnio trudne
  • 6 – 8
  • 75 min

Tę znaną potrawę drużyna Podravki wypróbowała w słynnej, praskiej pijalni piwa "Wojak Szwejk".

Składniki 6 – 8 

  • 1 kg befsztyku
  • 40 g suszonego boczku
  • 5 łyżek oleju
  • 70 g selera
  • 80 g marchwi
  • 50 g korzenia z pietruszki
  • 60 g cebuli
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • tymianek
  • 2-3 łyżki octu
  • cytryna
  • 20 g masła
  • 1-2 łyżki cukru
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    W mięsie zrobić otwory i wypełnić je kawałkami boczku, a następnie smażyć je ze wszystkich stron na gorącym oleju.
  2. 2.
    Dodać warzywa i boczek pokrojone w plasterki i wszystko razem jeszcze krótko smażyć. Potem dodać ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, mielony pieprz, dwa plasterki cytryny i Vegetę.
  3. 3.
    Przykryte danie dusić i od czasu do czasu podlewać wodą. Podczas duszenia mięso przewracać i dodawać octu.
  4. 4.
    Jak już mięso będzie miękkie, wyjąć i zostawić w ciepłym miejscu, a warzywa rozdrobnić.
  5. 5.
    Na roztopionym maśle lekko skarmelizować cukier, dodać rozdrobnione warzywa, mąkę pomieszaną z wodą i wszystko razem dokładnie wymieszać. Jeżeli potrzeba, dodać trochę wody i śmietany.

Sposób podania

Mięso pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na talerzu i polać gorącym sosem. Jako dodatek można podać czeskie knedliczki albo krokiety. Danie udekorować plastrami cytryny, śmietaną i żurawiną.

Porada

Mięso można nadziać również marchwią, czosnkiem i korzeniem selera.

Mała tajemnica

Ocet nada daniu pełny smak, a cukier – niesamowity aromat i kolor.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 494 / 2.065 - -
Tłuszcz g 39,78 - -
Węglowodany g 6,02 - -
Błonnik g 0,75 - -
Białko g 27,06 - -
Sól g 2,57 0 0
Witamina A μg 3.464,45 87 69
Witamina D μg 25,83 13 13
Witamina C mg 9,50 13 11
Witamina B3 mg 9,83 70 49
Potas (K) mg 569,05 15 15
Wapń (Ca) mg 47,75 5 5
Fosfor (P) mg 283,30 35 35

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)