Barszcz wigilijny

  • 01.12.2011.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 45 min

Jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup, smakuje dosłownie każdemu. Dodatki można mnożyć i to powoduje, że barszcz nigdy nam się nie znudzi.

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 4-5 suszonych grzybów
  • pęczek włoszczyzny
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka Vegety przyprawy uniwersalnej
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Grzyby namoczyć, ugotować, a następnie wyjąć z wywaru.
  2. 2.
    W tym samym wywarze ugotować włoszczyznę. Wszystko ostudzić.
  3. 3.
    W innym garnku ugotować pokrojone buraki. Dodać sól i sok z cytryny, odcedzić.
  4. 4.
    Połączyć wywary i przyprawić Vegetą i pieprzem.

Sposób podania

Można podawać z dodatkiem jajka lub uszkami wigilijnymi.