Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe
Ustawienia

Aromatyczny kurczak

  • 26.04.2007.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 120 min

Wyobraźcie sobie chrupiącą skórkę kurczaka, zatopioną w sosie z miodu, soku z cytryny i imbiru, posypaną orzeszkami piniowymi… To chyba wystarczający powód, aby rozgrzać piekarnik i wziąć się do dzieła! Jako dodatek warto podać gotowane warzywa z sosem z pieczenia, z kroplą białego wina…

Składniki

  • 1 kurczak (1,2 kg)
  • 2 łyżeczki Vegety pikantnej
  • 1 łyżeczka Vegety ziołowej
  • 4 łyżeczki oleju
  • Do smarowania:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyzki oleju
  • ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 70 g orzeszków piniowych
  • Sos:
  • sos z pieczenia
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 ml białego wina

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Oczyszczonego kurczaka natrzeć z zewnątrz Vegetą, a wewnątrz Vegetą ziołową.
  2. 2.
    Tak przygotowane mięso ułożyć na blasze, polać ciepłym olejem i dolać odrobinę wody.
  3. 3.
    W trakcie pieczenia przez ok. półtorej godziny koniecznie należy pamiętać, by stale dolewać odrobinę wody, a piekarnik winien mieć temperaturę 180°C. pod koniec pieczenia mięso posmarować mieszanką miodu, soku z cytryny, oleju i imbiru. Posypać grubo pokrojonymi orzeszkami piniowymi i piec jeszcze przez chwilę.
  4. 4.
    Pieczonego kurczaka wyjąć, a sos z pieczenia przelać do małego rondelka.
  5. 5.
    Do sosu dodać mąkę, rozmąconą uprzednio z odrobiną wody i wina i doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z ognia.

Sposób podania

Kurczaka pokroić i podawać z gotowanymi warzywami i sosem.

Porada

Dzięki posmarowaniu miodową mieszanką mięso zyska delikatną chrupkość i specyficzny aromat, zachowując przy tym soczystą strukture.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 1409 / 5.890 - -
Tłuszcz g 131,77 - -
Węglowodany g 11,99 - -
Błonnik g 0,98 - -
Białko g 45,57 - -
Sól g 1,59 0 0
Witamina A μg 793,29 20 16
Witamina D μg 36,00 18 18
Witamina E mg 20,66 94 94
Witamina B3 mg 18,77 134 94
Potas (K) mg 450,15 12 12
Fosfor (P) mg 393,45 49 49
Magnez mg 84,05 28 21

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)