Sposób przygotowania
-
1.
Oczyszczonego kurczaka natrzeć z zewnątrz Vegetą, a wewnątrz Vegetą ziołową.
-
2.
Tak przygotowane mięso ułożyć na blasze, polać ciepłym olejem i dolać odrobinę wody.
-
3.
W trakcie pieczenia przez ok. półtorej godziny koniecznie należy pamiętać, by stale dolewać odrobinę wody, a piekarnik winien mieć temperaturę 180°C. pod koniec pieczenia mięso posmarować mieszanką miodu, soku z cytryny, oleju i imbiru. Posypać grubo pokrojonymi orzeszkami piniowymi i piec jeszcze przez chwilę.
-
4.
Pieczonego kurczaka wyjąć, a sos z pieczenia przelać do małego rondelka.
-
5.
Do sosu dodać mąkę, rozmąconą uprzednio z odrobiną wody i wina i doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z ognia.
Sposób podania
Kurczaka pokroić i podawać z gotowanymi warzywami i sosem.
Porada
Dzięki posmarowaniu miodową mieszanką mięso zyska delikatną chrupkość i specyficzny aromat, zachowując przy tym soczystą strukture.