Aromatyczny brudet Adriatycki

  • 11.08.2013.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 35 min

Składniki

  • 600 g filetów z dorady
  • 150 g kopru włoskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 500 ml przecieru pomidorowego Podravka
  • 1 kostka rosołu drobiowego Vegeta
  • 1 liście laurowe
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Koper włoski myjemy, kroimy w plasterki i krótko smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie, aż nabierze złocistego koloru.
  2. 2.
    Zdejmujemy koper i na tę sama patelnie wrzucamy nasiona kopru włoskiego i drobno posiekany czosnek. Podsmażamy krótko, żeby czosnek się nie przypalił, a jedynie pozostawił aromat.
  3. 3.
    Wszystko zalewamy białym winem i gotujemy przez minutę, po czym dodajemy przecier pomidorowy Podravka, kostkę rosołowa Vegeta i liście laurowe.
  4. 4.
    Wszystko mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. 5.
    Na koniec dodajemy podsmażony koper, filety z dorady pokrojone na kawałki, delikatnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 5-10 minut, aż ryba zmięknie

Sposób podania

Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy ciepłe z grzankami.

Porada

Do przygotowania dania można użyć także przecieru pomidorowego z bazylią Podravka.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 369 / 1.542 - -
Węglowodany g 14,14 - -
Błonnik g 3,28 - -
Białko g 37,24 - -
Sól g 2,48 0 0
Witamina A μg 4.106,80 103 82
Witamina D μg 322,50 161 161
Witamina B3 mg 21,09 151 105
Kwas pantotenowy mg 1,84 26 26
Potas (K) mg 939,52 25 25
Wapń (Ca) mg 105,27 11 11
Fosfor (P) mg 444,08 56 56

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)