Aromatyczne pieczone warzywa

  • 19.10.2015.
  • Średnio trudne
  • 6
  • 60 min

Dodać do tego kolorowe zapiekankę z pieczonymi warzywami na obiad, lub służyć im jako dodatek, będą tak samo smakowite i doskonałe.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 czerwona papryka (150 g)
  • 150 g selera
  • 2 marchewki (200 g)
  • 1 cukinia (150 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 kopru włoskiego (150 g)
  • 15 g Vegeta do dań z ziemniaków
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Warzywa pokroić w plastry i ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym, przyprawić Vegetą do dań z ziemniaków i wymieszać.
  2. 2.
    Warzywa skropić oliwą i piec w umiarkowanie gorącym piekarniku w temperaturze 200 ° C przez około 50 minut.

Sposób podania

Podawać na ciepło jako dodatek do dania głównego.

Porada

W przypadku używania warzyw o wysokiej zawartości wody, takich jak cukinia, dopraw je pod koniec pieczenia.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 245 / 1.024 - -
Tłuszcz g 11,75 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 1,62 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 8,33 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 1,30 - -
Węglowodany g 32,24 - -
Błonnik g 7,55 - -
Białko g 6,55 - -
Sól g 0,03 0 0
Witamina A μg 12.191,33 305 244
Witamina D μg 0,00 0 0
Witamina B3 mg 3,99 29 20
Kwas pantotenowy mg 0,78 11 11
Potas (K) mg 1.126,92 30 30
Wapń (Ca) mg 106,35 11 11

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)