Aromatyczne kotlety jagnięce z puree z ciecierzycy

  • 03.12.2013.
  • Łatwe
  • 4
  • 50 min

Aromatyczne kotlety jagnięce marynowane z czosnkiem, pietruszką i winem w połączeniu z purée z ciecierzycy to pyszny świąteczny posiłek.

Zobacz wszystkie zdjęcia

Składniki

  • 800 g kotletów jagnięcych
  • 1 Marynata czosnkowa Vegeta
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml wina lub wina deserowego porto
  • Puree z ciecierzycy:
  • 250 g ciecierzycy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kminku
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Dodatek:
  • 2 cukinie
  • 1 pęczek cebuli dymki

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Połączyć Vegete marynatę czosnkową z oliwą z oliwek, winem deserowe i zamieszać. Kotlety jagnięce natrzeć marynatą i odstawić na 30 minut.
  2. 2.
    W międzyczasie przygotować puree z ciecierzycy: dobrze namoczyć ciecierzycę i ugotować we wrzącej wodzie z odrobiną soli. Odcedzić, dodać oliwę z oliwek, kminek, pieprz, sól i sok z cytryny. Zmiksować, dodać trochę wody z gotowania ciecierzycy lub trochę oliwy z oliwek, aby masa stała się gładka.
  3. 3.
    Kotlety jagnięce grillować lub smazyć na patelni. Na koniec grillowac cebulę i cukinię.
  4. 4.
    Kotlety jagnięce podawać z puree z ciecierzycy oraz z grillowanymi plastrami cukinii i cebulą.

Porada

Kotlety jagnięce ponacinać przed grillowaniem czy smażeniem aby tłuszcz lepiej sie wytopił

Mała tajemnica

Wskazówki i porady: Jeśli kminek to nie jest Twoja ulubiona przyprawa zastąp go jedną łyżeczką nasion sezamu i odrobiną soli. Rozgrzej patelnię i dodaj nasiona sezamu. Nie trzeba smarować patelni tłuszczem bo nasiona sezamu zawierają go w sobie.Smaż nasiona sezamu na średnim ogniu, mieszając, aby równomiernie się podsmażyły i zaczęły pękać. Zajmie to około 15 minut.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 620 / 2.592 - -
Tłuszcz g 34,33 - -
Węglowodany g 25,30 - -
Błonnik g 6,24 - -
Białko g 48,42 - -
Sól g 1,56 0 0
Witamina A μg 323,38 8 6
Witamina D μg 24,00 12 12
Witamina B3 mg 22,41 160 112
Kwas pantotenowy mg 1,74 25 25
Potas (K) mg 1.000,78 27 27
Wapń (Ca) mg 70,46 7 7
Fosfor (P) mg 515,66 64 64

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)