Aromatyczna pieczeń wieprzowa

  • 19.10.2015.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 90 min

Pełna koloru i smaku zapiekanka z pieczonymi warzywami to idealny pomysł na obiad lub przekąskę.

Składniki

  • 800 g polędwicy wieprzowej (bez kości)
  • 1 opakowanie Vegety marynaty uniwersalnej
  • 4 łyżki oleju
  • 100 ml białego wina
  • Sałatka:
  • 250 g sałaty
  • 100 g pomidorów cherry
  • 1 ogórek
  • 2 cebule dymki
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • Sól
  • Mielony czarny pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mięso polać marynatą uniwersalną Vegeta i pozostawić na conajmniej 30 minut.
  2. 2.
    Zamarynowane mięso piec na rozgrzanym oleju na patelni dodając resztę marynaty i białe wino. Przykryć pieczeń pokrywką lub folią aluminiową i piec przez godzinę w temperaturze 200 ° C. Od czasu do czasu przekładać mięso na drugą stronę, odkryć po 40 minutach.
  3. 3.
    Gotową pieczeń można pokroić na ciepło lub na zimno, podawać z sałatką.
  4. 4.
    Pokrojoną sałatę włożyć do miski, dodać pokrojone pomidory, ogórki, cebulę i odsączoną ciecierzycę. Wymieszać, dodać sól, pieprz, olej i ocet. Sałatka jest gotowa.

Porada

Polędwica wieprzowa to idealny gatunek mięsa do pieczenia. Najlepiej piec ją w temperaturze 220°C przez 20 minut, a następnie w temperaturze 180°C przez kolejne 45 minut.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 812 / 3.394 - -
Tłuszcz g 46,40 - -
- Nasycone kwasy tłuszczowe g 8,85 - -
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe g 12,31 - -
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe g 19,85 - -
Węglowodany g 21,59 - -
Błonnik g 4,41 - -
Białko g 70,46 - -
Sól g 0,39 0 0
Witamina A μg 384,95 10 8
Witamina D μg 36,00 18 18
Witamina B3 mg 30,34 217 152
Kwas pantotenowy mg 2,76 39 39
Potas (K) mg 1.338,55 36 36
Fosfor (P) mg 684,17 86 86

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)