Sposób przygotowania
-
1.
Mięso polać marynatą uniwersalną Vegeta i pozostawić na conajmniej 30 minut.
-
2.
Zamarynowane mięso piec na rozgrzanym oleju na patelni dodając resztę marynaty i białe wino. Przykryć pieczeń pokrywką lub folią aluminiową i piec przez godzinę w temperaturze 200 ° C. Od czasu do czasu przekładać mięso na drugą stronę, odkryć po 40 minutach.
-
3.
Gotową pieczeń można pokroić na ciepło lub na zimno, podawać z sałatką.
-
4.
Pokrojoną sałatę włożyć do miski, dodać pokrojone pomidory, ogórki, cebulę i odsączoną ciecierzycę. Wymieszać, dodać sól, pieprz, olej i ocet. Sałatka jest gotowa.
Porada
Polędwica wieprzowa to idealny gatunek mięsa do pieczenia. Najlepiej piec ją w temperaturze 220°C przez 20 minut, a następnie w temperaturze 180°C przez kolejne 45 minut.