Aromatyczna łopatka cielęca

  • 14.06.2006.
  • Trudne
  • 6 – 8
  • 120 min

Mięsna pieczeń w zupełnie innym wydaniu.

Składniki 6 – 8 

  • 2 kg cielęcej łopatki bez kości
  • 50-100 ml soku cytrynowego
  • 2 łyżeczki tartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka Vegety Natur
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 300 g cebuli
  • 100 ml oleju
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka świeżych
  • pokrojonych liści rozmarynu
  • 2 łyżeczki Vegety Natur W Smak Do Dań z Ziemniaków
  • 50 ml oleju

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Mięso umyć, wysuszyć i pokroić w wielki płat.
  2. 2.
    Wymieszać Vegetę Natur, tartą skórkę z cytryny i sok z cytryny i posmarować tym mięso. Dodać pieprz, zwinąć w roladę, posolić z zewnątrz i związać kuchennym sznurkiem.
  3. 3.
    Oczyszczone małe cebule w całości nadziać na drewniane patyczki i smażyć na oleju. Zdjąć z ognia i w tym samym oleju podsmażyć mięso.
  4. 4.
    Na środku naczynia do pieczenia ułożyć smażone cebule, a na nich mięso. Dolać 100 ml wody i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę. Podczas pieczenia od czasu do czasu dolać trochę wody.
  5. 5.
    Ziemniaki pokroić, dodać rozmaryn, Vegetę Natur W Smak Do Dań z Ziemniaków, 2 łyżeczki oleju i wszystko razem dobrze wymieszać. Następnie ułożyć je wokół mięsa i piec razem jeszcze około 40 minut.

Sposób podania

Z upieczonej mięsnej rolady usnąć sznurek, pokroić na kawałki i podać razem z upieczonymi ziemniakami.

Porada

Zamiast pieczonych ziemniaków można podać różne ugotowane warzywa polane sosem z pieczenia, a zamiast cielęciny można użyć piersi z kurczaka.

Mała tajemnica

Pieczenie mięsa na cebuli nada mu specyficzny aromat. Poza tym ciepłe powietrze będzie mogło swobodnie krążyć wokół mięsa.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 981 / 4.101 - -
Tłuszcz g 47,43 - -
Węglowodany g 47,27 - -
Błonnik g 5,48 - -
Białko g 85,63 - -
Sól g 2,81 0 0
Witamina A μg 81,02 2 2
Witamina D μg 30,00 15 15
Witamina C mg 45,55 61 51
Witamina B3 mg 34,11 244 171
Potas (K) mg 2.098,19 57 57
Wapń (Ca) mg 146,37 15 15
Fosfor (P) mg 745,07 93 93

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)