Szanujemy Twoja prywatność

Używamy cookies, aby nasza strona internetowa działała prawidłowo i aby stale ulepszać nasze usługi. W przypadku wyłączenia korzystania z plików cookie niektóre części tej witryny mogą być niedostępne. Więcej szczegółów w Warunkach użytkowania.

Rodzaje Cookies: Techniczne, Marketingowe

Ustawienia

Apetyczne bruschetty z grilla

  • 04.07.2005.
  • Łatwe
  • 4
  • 40 min

Smakowite bruschetty można przygotować również na grillu. W zależności od upodobań można uatrakcyjnić ich smak wykorzystując różne dodatki.

Składniki

  • 300 g pieczarek
  • 300 g pomidorów
  • 100 g boczku pokrojonego w cienkie plastry
  • 8 kromek chleba lub bułki
  • Na sos:
  • 4 ząbki czosnku
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • 2 łyżeczki Vegety

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Oliwę z oliwek wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, tymiankiem, sokiem z cytryny i Vegetą.
  2. 2.
    Grzyby dobrze umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. 3.
    Na rozgrzanym grillu upiec ułożone na aluminiowych tackach grzyby, pokrojone w plasterki pomidory, boczek i chleb.
  4. 4.
    Na każdą upieczoną kromkę chleba położyć plasterek pomidora, trochę grzybów, boczek i polać 1-2 łyżkami marynaty.

Sposób podania

Wegetarianie mogą spróbować pysznych bruschett z grilla bez boczku.

Porada

Większe pieczarki przekroić na pół lub na ćwiartki.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 511 / 2.136 - -
Tłuszcz g 33,89 - -
Węglowodany g 39,55 - -
Błonnik g 3,63 - -
Białko g 16,00 - -
Sól g 1,39 0 0
Witamina A μg 468,77 12 9
Witamina D μg 102,80 51 51
Witamina C mg 31,36 42 35
Witamina B3 mg 11,39 81 57
Potas (K) mg 830,18 22 22
Wapń (Ca) mg 65,69 7 7
Fosfor (P) mg 291,48 36 36

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)