Letnia patelnia

  • 04.08.2013.
  • Średnio trudne
  • 4
  • 45 min

Składniki

  • 400 g piersi kurczaka
  • 400 g makaronu penne Podravka
  • 50 ml oliwy z oliwek ekstra virgin
  • 80 g cebuli
  • 100 g marchwi
  • 150 g cukinii
  • 150 g papryki czerwonej
  • 75 g pora
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych z bazylią i oregano Podravka (390 g)
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 łyżeczka Vegety Natur W Smak do ziołowego kurczaka
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 50 ml białego wina

Sposób przygotowania

  1. 1.
    Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
  2. 2.
    Piersi kurczaka kroimy w małe paski i doprawiamy Vegetą Natur W Smak. Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy mięso.
  3. 3.
    Gdy kurczak uzyska lekko złocisty kolor zdejmujemy go na bok, a na tę samą patelnię dolewamy resztę oliwy z oliwek i wrzucamy marchew pokrojoną w słupki oraz cebulę pokrojona w cienkie plasterki. Wszystko smażymy na średnim ogniu przez około 1-2 minuty.
  4. 4.
    Następnie dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paski. Smażymy kolejne 2-3 minuty, po czym dodajemy cukinię pokrojona w paski oraz pora pokrojonego w plastry i smażymy kolejne 2 minuty.
  5. 5.
    Warzywa podlewamy winem, dodajemy sól, pieprz, Vegetę i pomidory krojone. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 5 minut, dodając wodę w razie potrzeby.
  6. 6.
    Na koniec do warzyw dodajemy mięso i ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy i podajemy przyozdobione listkami bazylii.

Porada

W daniu doskonale sprawdzą się także inne kształty makaronu, np. świderki lub kolanka.

Tabela energii i wartości odżywczych

Wartości energetyczne i odżywcze na jedną porcję (np. dla 1 osoby). W przypadku deserów wartości energetyczne i odżywcze dotyczą porcji 100 g.

Wartość odżywcza Jednostka miary Ilość K RDA (%) M RDA (%)
Wartość energetyczna kcal / kJ 480 / 2.006 - -
Tłuszcz g 23,75 - -
Węglowodany g 40,09 - -
Błonnik g 5,01 - -
Białko g 25,89 - -
Sól g 2,00 0 0
Witamina A μg 10.218,49 255 204
Witamina D μg 12,00 6 6
Witamina B3 mg 14,42 103 72
Kwas pantotenowy mg 1,64 23 23
Potas (K) mg 1.042,01 28 28
Wapń (Ca) mg 110,27 11 11
Fosfor (P) mg 328,92 41 41

* Referencyjna Wartość Spożywcza dla przeciętnej Kobiety (2000 kcal) i Mężczyzny (2900 kcal) w wieku 25-50 lat. (Źródło: Raporty DRI - Macronutrients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D and Podravka d.d.)